Maandag 19 september is ons nieuwste experiment opgestart. Dit experiment is tot stand gekomen dankzij voorstellen die op onze Facebookpagina gegeven zijn, wil je in de toekomst mee beslissen of nieuwe voorstellen doen volg ons dan op Facebook: https://www.facebook.com/HustinxAquaristiek

 

We gaan een vergelijking maken tussen een aquarium gevuld met kraanwater en een aquarium gevuld met gedemineraliseerd water dat we vervolgens verrijken met ReMineral+ van Dennerle. In de aankondigingen sprak ik van osmose water maar het water wat wij verkopen in de winkel is gedemineraliseerd water. Dit is nog zuiverder water dan osmose water! In de onderstaande tekst ga ik de woorden gedemineraliseerd water afkorten naar demi-water.
Een belangrijke opmerking die ik u nog wil meegeven is dat wij gebruik maken van Hasselts kraanwater, deze vergelijking is dus niet universeel en dient louter ter voorbeeld.

 

Stap 1: de opstart

stap-1

Het enige dat we voor dit experiment nodig hebben zijn 2 identieke aquaria, opgestart met dezelfde decoratie, benodigdheden en producten. Voor de inrichting en onderhoudsproducten kiezen we voor de kwaliteit van Dennerle, het hout is van het Hustinx-Aquaristiek merk, afgekookt en vol water getrokken is dit hout ideaal om snel een aquarium in te richten zonder last te hebben van drijvend hout en gekleurd water. Na het openen en op maat knippen van het hout steek ik dit in een emmer zodat het vochtig genoeg blijft om direct te zinken.

Hieronder ga ik de stappen van de inrichting en opstart uitleggen en hierover enkele tips geven, heeft u enkel interesse in het gebruik en de gevolgen van mineraalzout sla de volgende stap over en ga direct naar stap 3.

 

Stap 2: Het inrichten

Om een zo natuurlijk mogelijke inrichting te maken, zonder strakke lijnen en vingersporen in de kiezel leg ik voedingsbodem en kiezel met een kwast.

stap-2a

Ik zie niet graag de voedingsbodem langs de voorkant van het aquarium, om deze reden blijf ik een 2tal centimeter weg van de zichtbare zijden. Dit is echter een persoonlijke voorkeur.

stap-2b

Om te voorkomen dat de voedingsbodem toch zichtbaar wordt bij het vullen van de kiezel leg ik eerst kiezel tegen de rand en hierna over de rest van de voedingsbodem.

stap-2c

Vervolgens zet ik het hout op zijn plaats, waar nodig knip ik stukjes af.

stap-2d

 

 

Om het hout nog meer naturel te geven plak ik er met PantFix wat mos (vesicularia montagnei) op.

stap-2e

Vervolgens plant ik de rest van de planten met een pincet. Hierna breng ik decoratieve kiezel aan bij de beplante gedeelten.

stap-2f

 

 

 

 

Bovenaanzicht

stap-2g

Stap 3: bijvullen

Om te voorkomen dat de voedingsbodem naar boven komt of oplost leg ik een bord of deksel van de voedingsbodem in het aquarium. Vanaf hier begint het onderscheid tussen beide aquariums en gaat het experiment echt van start.

Aquarium K: kraanwater

Hier valt weinig uitleg bij te geven, kraan stilletjes opendraaien en wachten tot het aquarium vol is.

stap-3a

Aquarium D: demi-water

De meest ervaren rot in de winkel raadde mij aan een liter demi-water te nemen, hierin de dosering op te lossen en goed te roeren. Om te starten gebruiken wij 1 schepje op 30 liter.

stap-3b   stap-3c

Vervolgens giet ik de helft van de pot bij het demi-water, omdat onderaan de pot nog onopgelost zout ligt voeg ik terug water toe en mengen mengen mengen. De inhoud van de pot giet ik terug in de emmer, alleen het laatste beetje laat ik in de pot zitten. Dit is het bezinksel en mag weggegooid worden.

stap-3d

Bezinksel om weg te gooien.

stap-3e

Vervolgens rest mij enkel nog het aquarium bij te vullen, potje per potje op de deksel om de inrichting niet te verstoren.

stap-3f

Nu moet ik enkel nog de producten toevoegen, Aquaelixier voor het water en plantelixier voor de planten. En natuurlijk geef ik in beide aquariums hetzelfde.

stap-3g stap-3h

stap-3i stap-3j

 

Stap 4: het resultaat

stap-4

Het valt direct op dat het aquarium met demi-water troebeler is. Omdat ik dit toch een groot verschil vond besloot ik de bijsluiter een deftig te lezen. TIP: bijsluiter lezen alvorens te beginnen, ook al geeft een erg ervaren persoon je advies. Elk merk en elk product kan onderling verschillen hebben.

stap-4b

Dus als ik de handleiding gevolgd had zou ik per emmer van 10 liter 1/3de schepje gedaan hebben.

Tijdens het nameten viel mij op dat de kH en pH toch nog te laag waren, ik heb een klein beetje extra bijgevoegd. Binnen een week ga ik het water opnieuw nameten en verversen.

 

Stap 5: Techniek installeren, zonder CO2?

Op onze beplante aquariums zetten wij steevast CO2, maar de algemene mening op Facebook vroeg om een simpel beplant aquarium zonder CO2. Hier moest ik toch even over nadenken; op welke manier kan ik planten mooi houden zonder algengroei en zonder CO2?

Ik heb gekozen om het aquarium te behandelen als een aquarium met trage plantengroei, zo heb ik de lamp hoog boven het aquarium geïnstalleerd zodat de planten minder licht krijgen. Ook geef ik maar 8 uur licht per dag. Op deze manier gaan de planten trager groeien EN hebben ze minder nood aan CO2. Bij de keuze van de planten heb ik rekening gehouden met de CO2 behoefte per plant, deze informatie kan u altijd bij verkoopmedewerkers bij Hustinx Aquaristiek bekomen.

De filter heb ik geplaatst zodat er voldoende stroming is, ook dit voorkomt algen.

 

Besluit

Het vullen van een aquarium met demi-water en mineralen is duidelijk meer werk dan gewoon een kraan opendraaien. Na mijn beginnersfoutje ga ik proberen bij de volgende verversing het poeder direct aan de hoeveelheid water toe te voegen, misschien dat het dan sneller oplost.

Volgende week ga ik de waterwaardes nameten en een eerste verversing doen. Ik ben zelf erg benieuwd of ik op deze manier sneller algen krijg. Nu kan ik beginnen nadenken over de bezetting van het aquarium. Heb jij ideeën of tips? Laat het weten op onze Facebookpagina!

 

Tot volgende week!