Dennerle: Prachtige planten, gezonde vissen – met CO2!

CO2-bemesting – een uitvinding van de natuur

Om te kunnen groeien en in leven te blijven, hebben alle planten kooldioxide (CO2) nodig. Ze produceren uit CO2, water en licht hun belangrijkste bouwstof en energiedrager: suiker.

Als “afvalstof” ontstaat zuurstof, die alle dieren nodig hebben voor de ademhaling. Dit proces – de zogenaamde fotosynthese – vormt de basis voor al het leven op onze aarde.

 

Ook aquariumplanten hebben CO2 nodig

Waterplanten nemen de in het water opgeloste CO2 op. In natuurlijke wateren komt er constant CO2 vrij uit de meestal dikke laag slik op de bodem. Hier ontstaat het in grote hoeveelheden door bacteriële afbraakprocessen. Daarvan getuigen de sterke, gezonde planten in de natuur. En ervaren aquarianen weten: een weelderige plantengroei laat dankzij de door de planten geproduceerde zuurstof ook de vissen gedijen!

Waarom CO2-bemesting van aquariums?

Aquariumwater bevat bijna altijd te weinig CO2. Al bij drinkwaterbedrijven wordt door beluchting het natuurlijke CO2 aan het leidingwater onttrokken.  De kleine hoeveelheden in het aquarium nemen de waterplanten gretig op. Meestal is het niet genoeg. Stengels en bladeren zijn dan zwak en bleek, er is geen enkele groei waar te nemen. De weerstand is verzwakt, algen nestelen zich op de bladeren. In tegenstelling tot de natuur, ontbreekt in het aquarium de natuurlijke CO2-voorziening. Maar wie wil er in zijn aquarium een centimeters dikke laag van afgestorven bladeren en voerresten hebben…

 

CO2-bemesting heeft nog veel meer voordelen
 • CO2 lost in het water gedeeltelijk op als koolzuur. Met CO2 kan daarom de pH-waarde (zuurgraad) van het aquariumwater worden ingesteld op een voor vissen en planten optimale, natuurgetrouwe waarde.
 • Vooral aquariumvissen houden van enigszins zuur water. Het heeft een positief effect op de zeer gevoelige vissenhuid
 • Belangrijke sporenelementen voor planten en vissen komen beter beschikbaar
 • Lelijke kalkaanslag op de plantenbladeren (“biogene ontkalking”) wordt voorkomen
CO2-gebrek heeft ernstige gevolgen, bijv.
 • achtergebleven groei en misvormingen
 • plotseling afsterven van planten
 • kalkafzetting op de bladeren
 • veel te hoge, onnatuurlijke pH-waardes
 • daardoor stress voor de vissen en een verhoogde
 • vatbaarheid voor ziektes
 • gebrek aan ijzer en sporenelementen
 • plotselinge ammoniakvergiftiging
 • algenplagen

Proftip

Goede plantengroei = geen algen

IIn aquariums met goed groeiende waterplanten krijgen vervelende algen vrijwel geen kans. Algengroei bevorderende voedingstoffen zoals fosfaten en nitraten worden door de planten onmiddellijk “opgezogen”. Bij gebrek aan CO2 hapert de plantengroei echter. Overtollige voedingsstoffen worden niet snel genoeg meer verbruikt. Nu krijgen de algen de kans, want zij hebben al genoeg aan een minimale CO2-hoeveelheid.

Een goede beplanting en regelmatige CO2-bemesting behoren daarom tot de belangrijkste preventieve maatregelen tegen algen.

 

CO2-voorziening in het aquarium

Er zijn verschillende systemen voor de CO2-voorziening van een aquarium. Deze verschillen door de CO2-bron. In principe bestaat er een voorziening met bio-CO2 en met samengeperst gas, dat weer in wegwerp- en hervulbare systemen kan worden verdeeld.

 

Dennerle biedt complete sets en accessoires voor alle drie systemen:

BIO-CO2 – de voordelige en eenvoudige manier van CO2-bemesting

CO2-productie op basis van een gecontroleerde en constante gisting.

WEGWERP-systeem – de praktische manier van CO2-bemesting

CO2-voorziening door middel van samengeperst gas in de recyclebare wegwerpfles.

HERVULBAAR systeem – de duurzame manier van CO2-bemesting

CO2-voorziening door middel van samengeperst gas in de hervulbare fles.

Dennerle CO2-systemen voor samengeperst gas zijn modulair opgebouwd.

Bijna alle componenten kunnen onderling worden gecombineerd en daarmee optimaal aan het eigen aquarium worden aangepast. Daarnaast biedt Dennerle praktijkgericht samengestelde sets die, afgestemd op bepaalde aquariumformaten, alle vereiste componenten bevatten. Alle CO2-installaties kunnen achteraf worden uitgebreid en daarmee op eenvoudige wijze worden aangepast aan gewijzigde omstandigheden – bijv. groter aquarium, zwaardere eisen.

 

Stap 1: CO2-bemestingssysteem: effectieve, veilige CO2-voorziening

 

1. Classic-Line hervulbare CO2-voorraadfles:

Alle hervulbare Dennerle CO2-flessen bestaan uit hoogwaardig smeedstaal. Ze voldoen aan alle Duitse en Europese voorschriften voor persgasflessen. Elke afzonderlijke fles wordt TÜV-gekeurd met 250 bar. Met overdrukbeveiliging en (cage) veiligheidsbeugel. Voor de allerhoogste veiligheid.

2. CO2-drukregelaar

Hij laat samengeperst CO2 uit de voorraadfles met de juiste druk en in de juiste hoeveelheid naar de diffusor stromen. Dennerle gebruikt uitsluitend precisie-drukregelaars. Dat resulteert in een tot nu toe nog ongekende nauwkeurigheid en het allerhoogste comfort.

 

3. Speciaal CO2-terugslagventiel

Het speciale CO2-terugslagventiel beschermt alle CO2-apparaten, zoals drukregelaar, CO2-fles en CO2-nachtschakeling, etc. betrouwbaar tegen beschadiging door terugstromend water.

4. CO2-bellenteller Exact

De maat voor de toegevoegde CO2-hoeveelheid in het aquarium is het bellenaantal per minuut. De Dennerle CO-bellenteller Exact kan in de houder gedraaid worden en daarmee optimaal worden ingesteld. Door de witte reflectorbeugel kunnen ook bij zwakke verlichting – bijv. in de onderkast – de bellen nauwkeurig geteld worden. Dichtgeschroefde slangaansluitingen beschermen tegen CO2-verliezen. Universeel te gebruiken dankzij drie bevestigingsmogelijkheden.

5. Speciale CO2-slang Softflex

CO2 is een bijzonder gas en heeft totaal andere eigenschappen dan lucht. Het kan gewoon door veel slangmaterialen heenkomen. De speciale CO2-slang Softflex van Dennerle bestaat uit speciaal, CO2-dicht kunststof en zorgt ervoor dat het waardevolle CO2 ook in het aquarium terechtkomt. De slang is bestand tegen een druk van 7 bar en dankzij zijn grote flexibiliteit gemakkelijk te plaatsen.

6. CO2-diffusor Maxi-Flipper

Deze CO2-diffusor zorgt voor een snelle en effectieve CO2-oplossing in het aquarium. De planten kunnen de CO2 namelijk alleen gebruiken als het in het water opgelost is. De Dennerle Maxi-Flipper is een zeer effectieve, compacte CO2-diffusor die aan de hoogste professionele eisen voldoet. Met CO2-opvangbakje en ontluchting voor oneigenlijke gassen. Het waardevolle CO2 wordt optimaal benut.

 Stap 2: CO2-bemestingssysteem + CO2-nachtschakeling: bespaart waardevol CO2

7. CO2-langetermijntest Correct + pH
Voor een permanente, exacte controle van het CO2-gehalte in het aquarium. Afhankelijk van het CO2-gehalte reageert de speciale CO2-indicator met een kleurverandering van

• blauw = te weinig CO2, via

• groen = CO2 optimaal naar

• geel = te veel CO2.

Op de vergelijkingsschaal met zes kleuren kan de hoeveelheid CO2 in het aquarium direct in milligram per liter afgelezen worden. Met de CO2-langetermijntest Correct kan zelfs tegelijkertijd de pH-waarde in het aquarium bewaakt worden.

8. CO2-nachtschakeling Comfort

De Dennerle CO2-nachtschakeling Comfort is een CO2-magneetventiel voor het regelen van de toevoeging van de CO2. Na aansluiting op een gangbare tijdschakelklok schakelt hij ’s nachts de toevoeging van CO2 uit, want
aquariumplanten hebben ’s nachts geen CO2 nodig. Met de CO2-nachtschakeling Comfort kan elke dag kostbaar CO2 worden bespaard.
TIP: CO2-nachtschakeling aansluiten op de tijdschakelklok die ook de aquariumverlichting regelt.

Stap 3: CO2-bemestingssysteem + CO2-nachtschakeling + pH-controller Evolution Deluxe: geheel automatische toevoeging van CO2 en pH-regeling met elektronische precisie

 

9. pH-controller Evolution DeLuxe

De pH-controller Evolution DeLuxe is één van de meest complete uitbreidingsmogelijkheden van het Dennerle CO2-systeem. Hij meet permanent elektronisch de pH-waarde in het aquarium en regelt via de aangesloten CO2-nachtschakeling (magneetventiel) automatisch de toevoeging van CO2. De pH-controller biedt functionaliteit, betrouwbaarheid en comfort op het hoogste niveau.

 

 

 

 

 

Info

Voor elk aquarium het optimale systeem

Dennerle beschikt door de decennialange ervaring in de eigen plantenkwekerij en door de eigen onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling over alle noodzakelijke knowhow over CO2. Daarom biedt Dennerle alle componenten die nodig zijn voor een eenvoudige, veilige en betrouwbare CO2-bemesting – van de CO2-fles tot de CO2-diffusor.
Dennerle biedt met name een uitgebreide keus in op de praktijk afgestemde, complete CO2-sets: voor kleine aquariums van 80 liter tot grote showaquariums van 5.000 l.