Zoetwaterroggen

DOOR ERIC HUSTINX

De taxonomie van zoetwaterroggen is nog niet duidelijk te begrijpen.
Roggen weten zich in de natuur aan te passen aan hun omgeving en zijn mede daardoor zeer verschillend van uiterlijk.

Sommige roggen die van verschillende soorten lijken te zijn blijken dikwijls varianten van een zelfde soort. Zo is geweten dat de kleur en tekening van jonge roggen verandert tijdens het opgroeien.
Daarom is het makkelijker de roggen in te delen volgens een systeem van nummering dan volgens een systeem met soortnamen. Er zijn eigenlijk drie verschillende groepen in de familie van de zoetwaterroggen. Deze zijn:

  • Potamotrygon
  • Plesiotrygon
  • Paratrygon

Er worden in Zuid Amerika geregeld nieuwe soorten zoetwaterroggen gevangen, van de opgetekende soorten alleen al zitten we al aan het nummer P62. Er blijken wel verschillende P-nummeringen te bestaan, wij baseren ons op de soortbeschrijving van het research instituut van de Santa Barbara zoo (U.S.A). We gaan ons voorlopig toespitsen op de meest voorkomende soorten die ook praktisch allemaal bij ons in de Hustinx Discus Shop te bezichtigen en te koop zijn.

Nog een mooie soort is de Schroederi, ook gevangen in Braziliƫ en dikwijls door ons ingevoerd, zijn basiskleur is turquoise tot roze, we hebben van deze soort nog geen P-nummer doorgekregen.