Algen in het aquarium kunnen het plezier van het houden van een aquarium volledig vergallen.

Een aquarium is een vervlochten biologisch systeem. Wordt er één proces veranderd, dan beïnvloedt dit vele andere processen en de verandering daarvan hebben hun uitwerking weer op het eerste proces. Er onstaan automatische kettingreacties. Met andere woorden: algenbestrijding is een kwestie van zeer veel geduld.

Mogelijke oorzaken van algen

De meeste algen houden van hard water (PH van 7,5 of meer), hoe zuurder het water hoe moeilijker de algen het hebben.

Ook zorgt een teveel aan afvalstoffen in het water voor algengroei. Denk aan nitraat, fosfaat en silicaat. Om deze waterwaardes te kennen dient men het water te testen. Er zijn verschillende oorzaken van deze afvalstoffen: (slecht) kraanwater, te weinig verversen, slechte filtering,… De afvalstoffen kan men verwijderen uit het aquariumwater door speciaal filtermateriaal in de filter te steken. Voor nitraat raden wij No3 special+ of NO3 PH-buffer van ons huismerk, Hustinx-Aquaristiek aan. Deze harsen nemen de afvalstoffen op (nitraat) en kunnen opnieuw gebruikt worden. Voor fosfaat te verwijderen raden we PO4 reduct of POSIgran aan van ons huismerk, Hustinx-Aquaristiek. Voor silicaat te verwijderen raden we POSIgran aan van ons huismerk, Hustinx-aquaristiek. Al deze genoemde producten zijn bij ons in de winkel en op onze webshop te verkrijgen. Denk eraan: meten = weten!

Verder is het hebben van “de juiste verlichting” ook belangrijk. Beste vervangt men een T8-lamp na 1 jaar en een T5-lamp om de 2 à 3 jaar. Ondertussen hebben de meeste aquariums LED-verlichting. Optimaal is dat men de verlichting 8 tot 10 uur per dag laat branden. Wij raden ook een pauze op de middag aan van 3 tot 4 uur. De planten hebben hier geen last van maar algen vinden dit niet zo leuk.

Een andere oorzaak van algengroei is een te kort aan CO2.

Wat kan ik doen om algengroei te vermijden?

  •  Zorg voor een goed biologisch evenwicht in het aquarium
  • Ververs 10% van het aquariumwater 1x per week
  • Geef een minimum aan voedsel aan de vissen (zo weinig mogelijk dierlijk voer bv. muggenlarven)
  • Verlicht het aquarium 8 tot 10 uur per dag, liefst met een pauze van 3 tot 4 uur
  • Zorg voor voldoende CO2: 20-30 mg/l
  • Geef plantenvoeding: bv. Perfect Plant SystemSet van Dennerle samen met PlantaGold 7 van Dennerle
  • Zorg voor zuur water: PH < 7, KH < 6
  • zorg voor algenetende vissen, slakken en/of garnalen
  • Zorg voor snelgroeiende planten en drijfplanten